Recept na zeleninovou italskou pizzu

Italská pizza je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě. Její křupavé těsto a bohatá vrstva sýra jsou pro mnoho lidí neodolatelné. Pokud však preferujete lehčí variantu, pak byste mohli vyzkoušet zeleninovou italskou pizzu.

Tato chuťově vyvážená kombinace čerstvé zeleniny, aromatických bylinek a lahodného sýru představuje skvělou alternativu ke klasickým masovým pizzám.

V tomto článku vám představíme recept na domácí přípravu této chutné speciality, kterou si snadno připravíte i ve vaší vlastní kuchyni.

Lehká a chutná alternativa

Tato pizza je plná čerstvé zeleniny, která dodává jídlu nejen bohaté barvy, ale také množství vitamínů a minerálů. Na těsto se používají převážně celozrnné mouky, které jsou oproti běžnému bílému pečivu bohatší na vlákninu a pomohou udržet hladinu cukru v krvi stabilní.

Recept na zeleninovou italskou pizzu je velmi jednoduchý. Nejdříve si připravte těsto z celozrnných mouk, droždí, soli a vody. Toto těsto nechte vykynout asi hodinu. Mezitím nakrájejte různé druhy zeleniny podle vašeho gusta – rajčata, papriky, cuketu či brokolici jsou skvělým výběrem. Potom rozvaďte vykynuté těsto do tenkých plátů a potřete ho rajčatovým protlakem nebo domácím pestem. Na to pak rozmístěte nakrájenou zeleninu a posypte sýrem dle libosti – mozzarellou, parmazánem či feta jsou výborné volby.

Pečte pizzu ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 15-20 minut, dokud není těsto zlatavé a křupavé. Hotovou pizzu můžete ještě ozdobit čerstvými bylinkami jako bazalka nebo oregano a podávat s oblíbeným dipem.

Vyzkoušejte si domácí přípravu

Pokud máte rádi italskou kuchyni a zeleninu, pak je pro vás recept na zeleninovou italskou pizzu jako stvořený. Tato pizza je plná čerstvých a barevných ingrediencí, které dodají vašemu jídlu nejen skvělou chuť, ale i vitaminy a minerály.

Na těsto budete potřebovat mouku, droždí, vodu a sůl. Po vykynutí těsta ho rozválíte do tenkého plátu a přenesete na plech. Poté můžete začít s náplní – rajčatovým pyré posypaným oreganem, nakrájenou paprikou, cuketami a olivami. Nakonec stačí jen zapéct pizzu v troubě na 220 stupňů Celsia po dobu asi 15 minut.

Navíc si můžete sami vybrat své oblíbené druhy zeleniny podle svých preferencí. Připravit ji není složité – stačí smísit ingredience na těsto, nechat jej vykynout a potom ho pouze ozdobit různorodými druhy zeleniny.

Tato pizza je také skvělou volbou pro vegetariány a vegany, kteří si chtějí vychutnat italský klasik bez masa. Vyzkoušejte tento recept a připravte si doma svou vlastní lahodnou zeleninovou italskou pizzu plnou chuti i vitamínů!